Landskaper blir framstilt på to svært ulike måter i to utstillinger som åpner søndag på Galleri Henrik Gerner.

Tekst: Eva Fretheim
Moss Avis

– Jeg henter min inspirasjon fra landskaper jeg opplever, sier billedkunstneren Hilde Grønstad Sunde. Sammen med billedkunstneren Bjørnulf Dyrud stiller hun ut på Galleri Henrik Gerner fra søndag.

Opplevde

– Alle mine landskaper er selvopplevde. Som regel er de resultater av veldig korte øyeblikk, kanskje bare et par sekunder, noe jeg ser fra et togvindu eller ut gjennom vinduet på en hurtigbåt, sier Hilde Grønstad Sunde.

Hun ønsker å formidle opplevelsen landskapet gir henne framfor å gjengi det fotografisk, og bruker aldri foto i arbeidet sitt.

– Enten sitter minnene i hodet, ellers noterer jeg en skisse ganske fort, som jeg jobber videre med. Det ligger mange studier bak hvert eneste bilde. Jeg står ikke bare og drodler landskapene frem. Her er ikke ett eneste fantasibilde, forsikrer kunstneren, som ikke er redd for å male en soloppgang:

– Det er kanskje det must «touchy» en kan gjøre, for det blir så fort en klisjé. Men da jeg så denne soloppgangen, måtte jeg, sier hun og viser frem et bilde på utstillingen.

Lys og mørke

Hilde Grønstad Sunde maler i olje.

– Jeg syns det er godt når verktøyet og teknikken «sitter». Det er ikke der jeg vil ha problemstillingene mine, sier hun. Hun er mer opptatt av lys og mørke, liv og død, og jobber like gjerne med det vare og stille, som det knudrete og nesten råtne.

I flere av landskapene kan man mer enn ane forbindelsen til 1800-talls malere som Peder Balke og Lars Hertervig.

– En litt uvanlig inspirasjon for dagens kunstnere?

– Det er helt sprøtt, men jeg føler at folk respekterer det. Jeg er en romantisk landskapsmaler. Og det står jeg for, sier Hilde Grønstad Sunde.

Abstrakt

For Bjørnulf Dyrud er utgangspunktet et helt annet. Han begynner med det abstrakte.

– Jeg prøver å male så abstrakt som mulig. Men det blir mer og mer landskaper, sier kunstneren, som også jobber mye med musikk.

– Det blir noe av det samme i bildene som med klassisk musikk. Det handler om klangflater og komposisjon. Men så siger landskapet inn. Jeg tror det er gjengs hos norske kunstnere. Vi har et veldig sterkt forhold til naturen. Jeg også, sier Dyrud.

Lagvis

Han mener selv bildene hans kan lese som landskaper eller ikke.

– De kan også leses abstrakt, som klangflater. Noen oppfatter bildene mer figurativt enn andre og ser mennesker og båter. Uansett er ingen ting av det du ser feil, sier kunstneren.

Han bruker akryl og sand, og bygger opp bildene i flere lag.

– Bildet dannes i løpet av tre fire lag. Før kunne jeg bruke opp til 70 lag. Da ble maleriene tjukke plater, sier Dyrud.

Begge kunstnerne er fra Hedmark, og selv om de er svært ulike, har de har stilt ut sammen før.

– Vi vokste faktisk opp bare noen kilometer fra hverandre, smiler Bjørnulf Dyrud.

Publisert lørdag 08. mai 2010 kl. 00:00.

Sist oppdatert mandag 10. mai 2010 kl. 11:42.