Gjøvik: Hilde Grønstad Sunde og Helga Feste Hunter hadde en baktanke med alle som besøkte utstillingen «Velkommen inn» på Kauffeldtgården.

Artikkelen ble publisert av Oppland Arbeiderblad (papiravisa) onsdag den 15. Desember (https://eavis.oa.no/titles/oa/676/publications/4267/articles/1499971/20/2)

Utstillingen åpnet bokstavelig talt med blanke ark 1. desember, og når kunstnerne Hilde Grønstad Sunde og Helga Feste Hunter søndag 12. desember låste døra til Kauffeldtgården i Gjøvik, hadde de gjennomført en utstilling nærmest uten å løfte en finger selv.

Skeptiske

Det var Hilde Grønstad Sunde som hadde ideen til «Velkommen inn», som rett og slett bestod i at publikum selv var med og bestemte hva som skulle stilles ut gjennom å gripe blyantene og penselen fatt.

Gjennom å slippe fantasien løs på det oppspente papiret som dekket veggene i galleriet på Kauffeldtgården, kunne tilfeldige kunstnere la fantasien få fritt utløp.

– Etter mye maling ville jeg rett og slett tegne litt igjen, forteller Sunde, som for å ha litt flere bein å stå på kontaktet kollega Helga Feste Hunter hvis dramatiske uttrykk i svart skiller seg fra Sundes mer fargerike motiver.

– I starten var noen litt skeptiske, men etter hvert syntes de som var innom det var artig å tegne på veggene. Det har til og med vært de som ikke har villet gå igjen, humrer Hilde Grønstad Sunde, som ved siden av tilfeldige gallerigjester også har hatt besøk av skoleklasser som virkelig har visst å boltre seg med svartfarge og fargeblyanter.

Blomstret

Utstillingen «Velkommen inn» var en del av utstillingsserien til Fuge, og Hilde Grønstad Sunde forteller at bakgrunnen for «gjør det selv»-utstillingen var at særlig barn og unge skulle komme i kontakt med fantasien og ikke minst kjenne på følelsen av blyant mot papir.

– Det har vært veldig morsomt å særlig følge ungdommene som har vært innom her. Vi har sett noen virkelig har blomstret og fått nye venner, mens andre har vært ærlig på at dette ikke er noe for hen, og det er helt i orden, sier Sunde.

Nå som utstillingen er over, vil kunstnerne forsiktig ta ned og oppbevare «lerretet» for framtida.